HTML

gothicsvab.jpg

veledvv.jpg

Friss topikok

A világ egy baranyai sváb lány szemével

El a kezekkel Hoffmann Rózsától!

2012.11.07. 14:38 Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠

Magyarország az államalapítás pillanatától kezdve a nyugati határaival szomszédos német nyelvterülettel került szoros kapcsolatba, a nyugati világnyelvek közül tehát Magyarországon a németnek vannak a legrégibb, legszerteágazóbb és legmélyebb hagyományai, de nem elhanyagolható tény az sem, hogy Németország messze a legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnerünk. Orbán fantasztikus éleslátással érzékelte, hogy a gazdasági válsággal párhuzamosan a világnyelvek között kialakult, öröknek és megváltozhatatlannak hitt rangsorban is markáns átrendeződés zajlott le, melynek eredményeképpen az angol nyelv drámai módon veszített jelentőségéből, a német gazdaság gyors és hihetetlen mérvű felértékelődése pedig előtérbe állította és megkerülhetetlenné tette a német nyelvet. Orbán Viktor ráébredt, hogy a német vezetés alatt álló kontinentális Európa vonzó és magával ragadó hatása alól Magyarország nem függetlenítheti magát. Nem lehet eléggé méltányolni és dícsérőleg kiemelni Orbán államférfiúi éleslátását, amellyel felismerte ezt a történelmi jelentőségű változást. A német politikai és gazdasági elit is egyre bátrabban és nyomatékosabban fogalmazza meg, hogy Németország vezető szerepet követel magának a válság utáni Európában.

Angela Merkel német kancellár így nyilatkozott:

„Mi németek hamarosan egy százmilliós nép leszünk, így tehát joggal követelhetjük, hogy a határaink mentén élő kis népek ezzel a ténnyel számot vessenek.  Legyünk tisztában azzal, hogy Európában csak azok a népek viszik majd valamire, amelyeknél magas a németül tudó polgárok száma”.

tumblr_ldk76uK5sJ1qzehboo1_500.jpg

Merkel kijelentése egyértelműen arra utal, hogy a németek a gazdasági erejüket kulturális befolyásuk növelésére kívánják felhasználni.  Az hoffmanni szemlélet tehát pontosan egybeesik a mai német expanzív politikával.

A magyar kultúra egy évezrede szorosan összefonódott a némettel. Valószínűleg kevesen tudják, hogy a trianoni békediktátum által brutálisan megcsonkított Magyarországon maradt kisebbségek közül a német kisebbség volt szám szerint a legnagyobb, mely az összlakosság 7%-át tette ki. Ezek német anyanyelvű, de hungarus tudatú és magyar állampolgárságukra büszke emberek voltak, akik ha nem is asszimilálódtak, de komoly gazdasági erőt jelentettek szorgalmukkal, hozzáértésükkel, kitartásukkal, és jelentős mértékben hozzájárultak a megnyomorított Magyarország gazdasági, társadalmi, kulturális talpra állásához.  Azzal meg még kevesebben vannak tisztában, hogy a háború utáni kitelepítések ellenére még mindig vannak Magyarországon homogén, zárt német vagy német többségű falvak, települések (Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Vaskeresztes, Óbánya, Hercegkút), tehát a szoros gazdasági érdekek mellett a magyarországi németek is - a legnagyobb hazai nemzeti kisebbség - jelentős szerepet töltenek be a német-magyar kapcsolatrendszerben.

A magyar gazdaság nyitott és nagyon erőteljesen exportorientált, a magyar export csaknem 30 százalékát Németország veszi fel. Az utóbbi években németországi befektetők és vállalatok több mint 17 milliárd euró tőkét hoztak Magyarországra, de ami ennél persze komolyabb és fontosabb: a német vállalatok és gyárak új, magas színvonalú technológiát és ipari kultúrát honosítottak meg Magyarországon.  A Magyarországon működő német gyárak, üzemek és technológiai központok maguk is a  magyar iparkultúra részévé váltak és minőségi hatással vannak a magyar közösségek társadalmi és gazdasági körülményeire.

Mindent összevetve megállapíthatjuk, hogy mind gazdasági, mind érzelmi, mind pedig szellemi szempontból nagyon helyes és előremutató lépés a német nyelvoktatás felvirágoztatása. Nem véletlen, hogy Orbán államférfiúi bölcsessége, vallásos érzülete és jogi tudása miatt nagy tekintélynek és közbizalomnak örvend szerte Európában. Azok, akik most bírálják ezt a döntést, nem merik, nem akarják, vagy nem tudják világosan látni Orbán államférfiúi és emberi nagyságát.

31 komment

Címkék: média vélemény politika közélet német Orbán Viktor Orbán Hoffmann Rózsa

A bejegyzés trackback címe:

https://stefania.blog.hu/api/trackback/id/tr44895427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bretschneider detektív 2012.11.07. 14:57:07

Uraim, éljen I. Ferenc József császár őfelsége!

nandras01 2012.11.07. 16:31:26

"Nem véletlen, hogy Orbán államférfiúi bölcsessége, vallásos érzülete és jogi tudása miatt nagy tekintélynek és közbizalomnak örvend szerte Európában."
ez jó.
nagyon jó.
ja, és ideje lenne apdételni a posztot, mert hoffmann rózsa már bejelentette, hogy azért nem is egészen úgy gondolta aztat a német nyelv űber alles- t, mekkülönbenis csak egy semmire sem kötelező háttértanulmányról van nagyba szó, szóval azt hiszem, lesz egy kis elbeszélgetése orbánnal :)

(persze az sem kizárt, hogy rózsa asszonynak nem kell segítség, tud ő magától is hülye lenni...)

TTom 2012.11.07. 21:23:16

Libanon a példa...
A Kedves Vezetőnek elmentek otthonról!

szabotazs.blog.hu/2012/11/07/a_polgarhaboru_a_demokracia_alapja#comment-form

"A libanoni jelölt

Azonban a találgatások helyett a valóság sokkal adekvátabb válaszokkal szolgált még a keddi nap folyamán. Ekkor történt ugyanis, hogy Orbán Viktor államfő Libanont jelölte meg – új keleti gazdasági partnerországon túl – a demokratikus értékrendek megvalósulásának egy mintapéldájaként, illetve a kormány számára iránymutató példaként, ha külpolitikai törekvésekről van szó:

„A magyar kormány különösen értékesnek tartja azt a demokratikus politikai gyakorlatot, amelyet Libanonnak sikerült kialakítania - mondta Orbán.

Libanon ugyanis egy rendkívül bonyolult helyzetben európai mércével mérve is teljesen demokratikus, a vallás- és szólásszabadságot, valamint az emberi jogokat mélyen tisztelő politikai rendszert hozott létre - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a magyar kabinet külpolitikai tervei és a libanoni kormányzat elgondolásai között teljes a véleményazonosság.” – hvg.

De mi is tudható mostanában Libanonról?

„Harcok törtek ki Libanon fővárosában, Bejrútban azután, hogy vasárnap eltemették a pénteki bombamerénylet nyolc halálos áldozatát, köztük Viszam al-Haszan tábornokot, a libanoni belbiztonsági erők hírszerzési főnökét – írja a BBC. A tüntetők Nadzsib Mikat miniszterelnök hivatalát rohanták le, lemondásra szólítva a kormányfőt. A rohamrendőrök figyelmeztető lövésekkel és könnygázzal próbálják szétoszlatni őket. Mikat korábban felajánlotta a lemondását a merénylet miatt, de jelezte, ha a nemzet érdeke úgy kívánja, akkor marad.” – nol.hu, október 21.

A mostani zavargások hátterét az adja egyébként, hogy az ellenzék szerint a saját felekezetét és országát a szíriai rezsim befolyása alá vető Nadzsíb Mikáti libanoni miniszterelnök okolható az ellenzék egyik kulcsfiguráját is érintő bombatámadás miatt.

A szunniták a szíriai ellenzéki felkelőket, a síták pedig a szíriai rezsimet támogatják az országban, szakértők a polgárháború gyors importjától tartanak. Libanon egyébként már hosszabb ideje a káosz szélén táncol:

„Libanonban napok óta rendkívül feszült a helyzet az egymással szembenálló felekezetek közötti összetűzések miatt. A szíriai ellenzéket támogató helyi szunnita vallási vezetők lelövése miatt komoly összecsapások voltak vasárnap.

Bejrútban a szíriai rezsimet támogató és a közel-keleti arab országban zajló népfelkeléssel rokonszenvező pártok tagjai csaptak össze. A vasárnap éjszakai összetűzésnek legkevesebb két halottja és 18 sebesültje van - jelentette a libanoni nemzeti hírügynökség.” – [origo], május 21.

További adalék, hogy a kissebségeket érintő bánásmód, vagy a jogbiztonság sem erős oldala Libanonnak. Augusztusban például az váltott ki heves tiltakozást, hogy egy moziból 36 férfit vittek el anális vizsgálatra, mert feltételezték (!), hogy melegek. A homoszexualitást egyébként az ország börtönbüntetéssel sújtja. Szintén augusztusban emelte fel a szavát Szabó Máté ombudsman, hogy a hatóságok segítsége híján a Libanonba csempészett (!) magyar gyerekeket magánnyomozók és civil szervezetek segítségével kellett visszaszerezni. Ez alapján minimum nehéz megérteni, hogy miért is kéne az országot a magyar miniszterelnöknek példaértékűnek tekintenie.

Fegyvereket Szíriának!

Az eddigiekből két következtetést vonhatunk le:

1. A miniszterelnök ismét nem hallgatta meg a külügyesek véleményét az üggyel kapcsolatban.

2. Meghallgatta, és tetszett neki.

Azonban a keddi nap utolsó fordulatát még ennek tükrében is nehéz megérteni. Ugyanis egy orosz hírtelevíziónak nyilatkozó egyiptomi üzletember szavai alapján felvetődött, hogy elkezdtünk beleavatkozni a szíriai/libanoni helyzetbe:

„A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió hétfői riportjában egy egyiptomi üzletember állítása szerint bolgár és magyar cégek török vállalatoknak adnak el fegyvereket, amelyeket azok egyebek mellett a szíriai ellenzéki hadseregnek továbbítanak.” – hvg.

Természetesen a Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium kedden mindezt cáfolta:

„Magyarországról nem kerülhettek fegyverek Törökországon keresztül Szíriába - közölte a Külügyminisztérium (KüM) és a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden. Magyarország a szíriai válsággal kapcsolatban határozottan kiáll minden fórumon az erőszak mielőbbi beszüntetése mellett és támogatja az ENSZ és az Arab Liga közös megbízottjának, Lahdar Brahiminek a tevékenységét, amelynek célja a vérontás megállítása és a békés rendezés elérése Szíriában - közölte a két minisztérium.” – hvg, ugyanott.

Reméljük, a minisztériumoknak van igazuk és nem egy újabb „baltás gyilkos diplomáciai projekt” zajlik a keleti nyitás égisze alatt."

2012.11.08. 16:10:57

Nna! most ez rendben van, de azért én fáradságos munkával ide pötyögök egy rövidke kis idézetet egy a magyar irodalmi kánonba legújabban újra bebocsátást nyert szerzőtől, tehát az egész idézőjelben:
"Az idegen kultúrák értékeinek megismerése:
A középiskolák négy felső osztályában a három nagy emberi nyelv: francia, angol, olasz - valamelyikének tanítása.
Nem gyakorlati: pincér, portás, idegenvezető vagy diplomataképző szempontokból, hanem: ez irodalmak nagy, egyetemes emberi érdekű műveinek megismeréséért.
A német nyelv a magyar középiskolákból, éppúgy mint a népoktatásból: teljesen száműzendő.
Nemcsak szellemi higiéniai szempontból, hogy a lelki fejlődést e képtelen szerkezetű nyelv spanyolcsizmáitól megóvjuk. És nem csak azért, mert a német irodalom, kivéve Goethe műveinek egy részét: törzsirodalom, és egyetemes emberi értéke nincs. De legfőképpen: az életösztön elemi parancsára, az önvédelem megfellebbezhetetlen okából"
Hogy magyar és nemzeti értékeket valló ember, író hogy vetemedhetett ilyesmire?
Megfejtendő - ki írta ezt?
A megfejtő jutalma az okostojás cím birtoklása.

húzzad neki shakespeare 2012.11.08. 20:44:01

Nehogy mán a ridikül rázza a kurvát!
Ha én brazilul akarok megtanulni, vagy éppen dnyeszter menti köztársaságiul, ahhoz a homályos látású Orbán Viktornak, és a még őnála is vaksibb Hoffmann Rózsának semmi köze sincs.
Ezek a fülkeforradalmárok lassan már azt is alkotmányba (vagy mibe) foglalják, hogy egy csecsszopó kisdednek milyen szavakat adhat a szájába a szülőanyja.

TTom 2012.11.10. 09:00:21

Igazán megérne egy kis bejegyzést ez a felelőtlenül pénzt szóró szervezet is, amit most végre rendbe szednek!
Mit képzelnek ezek, majd függetlenség, meg csak úgy adományok? Hogyne!
Csak a pártunk és kormányunk képes helyes döntésekkel befolyásolni egy ilyen össze-vissza ténfergő szervezet munkáját!

"A Vöröskereszt pénzét is megkívánta a kormány
Új törvényben szabályoznák a karitatív szervezet működését
A Vöröskereszt pénzét is megkívánta a kormány – ez derül ki a tárca honlapján lévő jogszabálytervezetből, amellyel húsz év után újraírnák a szervezet működését szabályozó törvényt. E szerint a jövőben a segélyszervezet úgynevezett köztestületi jogállást kapna. (Ilyen köztestületi jogállásuk van Magyarországon a szakmai kamaráknak.)

Az új törvény egyebek mellett előírná, hogy a Vöröskereszt működését, vagyonkezelését, gazdálkodását a jövőben egy öttagú felügyelő testület ellenőrizné. Ennek tagjait a kormány, az Állami Számvevőszék és a küldöttgyűlés delegálná. Vagyis – állítják szakemberek – ez a pont lényegében felszámolná a szervezet önállóságát.

Ezzel egyidejűleg a szervezet vagyonkezelési jogai is erősen csorbulnának, mert a tervezet szerint a Vöröskereszt kizárólag a Magyar Államkincstárnál vezethetne számlát, és az átmenetileg szabad pénzeszközeit kizárólag állampapírokba forgathatná."

2012.11.10. 11:43:14

@TTom: De csak azé' mert Magyarországon segélyszervezet csak máltai lehet, azokat meg maga a jójisten felügyelli :D. Esetleg bab pistáék, azok meg holmi zavaros pénzügyi suskusaikba bevonták vityáék környezetét is de teljesen, úgyhogy ők már magukat felügyellik. Ez oan, mint az apechnél az önellenőrzés, csak teljesen más. Ott így is úgyis te baszol rá, az ilyen suskusokban meg,... szintén, mert a te zsebedre megy a játék.
Viszont a te pénzeden(is), hurri-kán miatt bajbajutott nyújorkiak nyomorán enyhítenek ingyenlevessel, amúgy magyarosan. Zilahy Lajos népszerű regénye nyomán.
Valamit visz a víz.

épészmérnök 2012.11.12. 22:38:34

Mi van, Stefi, depis vagy?

feiticeiro 2012.11.14. 07:24:41

epp azert nem ertem, hogy miert segiti meg tovabb az un nemzeti kormanyzat a nemet gyarmatositast - hanyszor probaltak minket elfoglalni es kulturalisan kinyirni??????? a nemetek csak megszalltak minket, adoztattak, sanyargattak a magyar szellemet. biztos a posztiro is alig varja, hogy nemzetisegi leven o legyen a kovetkezo megszallas utan a helytarto, ahogy biztos a dednagypapa volt legutobbb... hoffman rozsa segit a herderi joslat beteljesiteseben! levele!

csabakirályfi 2012.11.15. 08:39:43

@Bánegressy: Csak nem Szabó Dezső?!

Stefi, a Merkel idézet honnan való? Valami forrást, bitte.

kohn-orsós-munteanu-francois 2012.11.15. 12:40:24

hányszor kell még a szádba szarni te ostoba kurva?

2012.11.15. 14:52:42

@csabakirályfi:
Na! Brávó! Azé' agysérvet nem okozhatott a kitalálása, de mégis. Különben is; az agysérvhez is legalább 2 dolog elengedhetetlen: 1.)agy; 2.) erőfeszítés.
Sajnos az életünk olyanok kezében van akik a problémáikat - a luxus életvitelükhöz szükséges reáliákat, az engedelmes, szótlan és "tisztelettudó" cselédséget feltétlenül beleértve - e kettő nélkül, pusztán annak a többségnek az erejére alapozva próbálják megoldani amelynek hasonlóak a feltörekvéssel és a tökéletesen harmonikus társadalmi léttel kapcsolatos vágyai, eszményei. Ez az igazi "magyar álom".
Egyébként az idézet a Magyar Káosz c. pamfletgyűjteményből származik, mégpedig A szellemi együttműködés célja, tartalma és határai c. fejtágító érzetet keltő címen. Sz K 1990 ISBN 963 15 4185 1

fchris82 2012.11.17. 06:27:12

@épészmérnök: Szerintem ironizál. Remélem. Vagy két bolond is megfér egy blogon? :D

wowerman 2012.11.19. 11:37:31

Nálad elmentek otthonról, de azt hiszem ez rajtad kívül mindenki számára nyilvánvaló.

Secnir 2012.11.20. 22:12:57

naszóval.
egyértelműen látszik (az előző posztjait elnézve, és az előz kommentjeit is), hogy stefike egy agent provocateur. sosem volt sem fideszes, sem baranyai, sem lány (a parasztot meg rágjátok át). csupán kommentekért illetve kattintásokért csinálja.
elvek nélkül.
ez látszik a stílusából, illetve a hozzá nem értéséből. tele vannak hibákkal a posztjai -történelmi hibákra gondolok-, és nemcsak hogy nem képes megvédeni, nem is akarja.
a lényeg: a kattintás, a reakció, a letöltés.
felejtsük el.
menjen a süllyesztőbe (megsúgom, ahhoz is buta, hogy kitörölje a kommenteket, amik őt szidalmazzák...)

Szelid sunmalac 2012.11.21. 11:35:40

Hat Lacko, ez is kurva gyorsan kifulladt! Ennyit tudtal?

CsaKaDuma 2012.11.23. 00:12:59

@fchris82: Szerintem is irónia lehet, mert amúgy elég beteg lenne. Hírcsárda 2.0?

TTom 2012.11.25. 12:37:54

"Ilyen mélyen még sosem volt az ország

Ez történt a gazdaságban az év 47. hetében

Szomorúan ért véget a hét, de hát mit is várhattunk a fekete péntektől. Ami az Egyesült Államokban tumultussal együtt járó hatalmas leárazásokat jelentett, nálunk történelmi leminősítést. Matolcsy a Coca Colát komolyabban veszi, mint az S&P-t, őt viszont nem veszik komolyan: Európa második legrosszabb pénzügyminisztere lett. Közműadó, pornóadó, összeomló húsipar, bajban lévő ciprusiak, és az ecet, ami 15 milliót ért – ez volt a hét."

index.hu/gazdasag/2012/11/25/hig/

Alaister Grand 2012.11.27. 02:02:02

Vártam, vártam a poént.
És nem volt. :(

tejhatalom 2012.12.15. 22:02:37

Stefike!
Rózsikádat senki, még bottal sem piszkálná, nemhogy kézzel!

tejhatalom 2012.12.15. 22:04:37

@Secnir: Ügyes vagy, helyettem is fogalmaztad :) Ez beteg, de, hogy nem nő, és nem sváb, nem is baranyai, az is tuti. És szerintem nem kevés pénzt kap érte. Magától nem lehet ilyen ostoba, szűklátókörű, és egyoldalú, de pénzért talán. _Van_ az az összeg!

bobbi0 2012.12.17. 15:33:31

@tejhatalom: Magam is úgy vélem, hogy rettenetes mennyiségű alkoholt kéne fogyasztanom ahhoz, hogy a Rózsikát illessem saját kezűleg. Ám nem vagyok ivós fajta, tehát Rózsa biztonságban lehet...
süti beállítások módosítása